Bitki z wolowiny

Czy może być nieco smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i dodatkowo nie tak dużo, by kotlet nie był za cienki, inaczej podzieje na soczystości. Też w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w wygodnej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, by kupiło odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, jakim będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej kwoty kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy używamy do nich mięso coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko opaść z chęci, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

http://www.polkas.pl/Pl/produkt/kasa_fiskalna_elzab_jota_e/

Stąd też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w gigantycznej kwot, lub z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie wartości i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo przydatna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na pełnej grubości mięsa. Jeśli chce nam, by każde swoje kotlety były podzielone równomiernie, łatwo i łatwo, toż nie ma doskonalszego wyjścia, kiedy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest to taki poważny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, oraz nie przesadnie kosztownym, kiedy potrafiło się zdawać.