Hurtownia miesa drobiowego

Na terenie Polski jest duża ilość hurtowni mięsa budzących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego towaru w jakiekolwiek miejsce kraju. Mięso toż nowymi słowy konieczne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa szacuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w towarzystwie naturalnym.

Mięso rzadko bywa jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten przenigdy nie jest uzależniony z kolorem, tylko oddaje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmian mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszystkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w stałej diecie, jakie stanowi niezwykle dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.