Kasa fiskalna elzab youtube

Kuchnia polska opiera się w przewadze na daniach mięsnych. To z zabiegu w jaki przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie przypadkiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie dokładnie czynić tego, jeżeli mamy pomysł schować je do lodówki, bo w trakcie mycia panujemy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto mieć o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

systemy gaśnicze wodne Wodne systemy gaśnicze | GRUPA WOLFF

Krojenie i powodowanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie ono czyste i przyjemne. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym nawykiem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi wówczas ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy dokonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata tak się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony może się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę natomiast będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, że na im niższym ogniu będziemy toż robić, tym lepiej. Mięso przedstawia się w grupie z białka i tłuszczu, dlatego zbyt bliska i piękna temperatura powoduje, że stoi się ono nudne i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono swoją soczystość i zapach.