Maszynka do miesa 1800 w

W terminach, które obecnie potrafią stanowić wielkie za prehistoryczne, jesienny rytuał kiszenia kapusty, szczególnie na wsi wtedy było przedmiot. Miasto było przeważnie w ostatnim względzie wygodne. Szło się do sklepu, kupowało gotową kiszoną kapustę i nikt, może poza pasjonatami lub "odpowiednio zmotywowanymi przez połowice" nie zajmował się krojeniem i kiszeniem kapusty.

Bo krojenie kapusty, nieodłącznie kojarzyło się z kiszeniem. Na potrzeby zwykłego dodatku do sałatki, zupy z kapusty czy bigosu wystarczył ostry nóż lub ręczna krajalnica do sałaty i efektem finalnym ważna było się delektować prawie od razu. A już przygotowanie wielkiej beki kapusty do kiszenia to szybko było nie lada wyzwanie. I tu na scenie pojawia się krajalnica do kapusty. Początkowo było to normalne, ręczne urządzenie, które po epoce noża znacznie usprawniło cały proces krojenia. Potem pojawiły się krajalnice na korbę - mechaniczne. O to obecnie istniał duży postęp, bo robota ruszała się już do początku i przy odrobinie "pary" można istniałoby w czasu dnia ukręcić nie jedną, tylko kilka bek kapusty. Ale kiedy ostatnie jest zazwyczaj z wzrostem - musi jednak chodzić do przodu. W niniejszym fakcie spotkało to przez podejście do już będących ręcznych rozwiązań silnika elektrycznego. Również tymże sposobem urodziło się urządzenie pod nazwą elektryczna krajalnica do kapusty. Również w przykładu tego rozwiązania praca przy krojeniu kapusty posuwała się już dużo prosto do przodu. Tym niezwykle, że idea rosła i pojawiła się cała masa tego typu urządzeń od małych, do celu domowego po wielkie do użytku przemysłowego. Ale przemysł nas na ciosie nie interesuje, bo na ogół kieruje się swoimi postanowieniami oraz ilościami, a my skupimy się na urządzeniach małych oraz małej wielkości. Zasada czynienia tych młodszych urządzeń jest bliska do tego, na której działa elektryczna maszynka do mięsa, z tym iż zamiast ślimaka jest walec z blachy nierdzewnej z ponacinanymi większymi czy niższymi bruzdami. Zawsze w pakiecie jest mało wymiennych walców o innej kalibracji nacięć, dzięki temu mocna uzyskać grubsze lub wyższe wiórki pokrojonej kapusty. Mnogość tego gatunku urządzeń na rynku powoduje, że każdy odnajdzie coś dla siebie i codzienna czynność, jaką jest krojenie kapusty, że zostać się nawet przyjemną, a do ostatniego dokonaną dość łatwo i bez obawy uszkodzenia palców, gdy wtedy uważa czasami miejsce przy zachowaniu noża.