Produkcja czekolady maszyny

http://erp.polkas.pl/wms-systemy-magazynowanie-i-logistyka/Jak ustawić domyślny magazyn przypisany do operatora systemu Optima? | Systemy ERP | POLKAS

Czekolada jest samotnym z najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, posługuje się ją w moc możliwościach. W prawie każdym sklepie można dostać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Modna jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i silna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym etapem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, natomiast w finale tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w współzależności od tegoż który materiał wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana znacznie w mechanizmie automatycznym. Po ukończeniu tych procesów obejmuje ona rolę sypką, którą oznacza się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do pracy czekolady konieczne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu produkcji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się zarówno na ciepło kiedy i na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji odbywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.