Produkty spozywcze antyrakowe

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawie, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sytuacją groteskową.

Planów na to, w jaki środek zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest dobrze, oraz drinkom spośród nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje zatem mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych – chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm – 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi – im z niższej folii, tymże niezwykle odporny), powinny posiadać certyfikaty spożywcze i kończyć wymogi PZH. Folia PA/PE określa się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką wartością (zbudowana z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają smaku i zapachu, nie dodają mu bliskich racje), niektóre nadają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to wymarzona droga na obniżenie marnotrawstwa. Tymże niezwykle, że pakowanie próżniowe można używać też w gospodarstwach domowych.