Prozniowe pakowanie warzyw

Wdrożenia systemu erp

Próżniowe pakowanie żywności jest najczystszym stylem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z obecnej metody korzystają, zarówno, producenci, jak również gospodarstwa domowe. Można wyróżnić akcesorium do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w woreczku foliowym, czyli w zbiorniku do ostatniego przeznaczonym. Urządzenia te wykonują zgrzewy na granic worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, potrafią być często dłużej przechowywane, zachowując przy tym znakomitą wilgotność, konsystencję, gust i dodatek, a tymczasem są zabezpieczone przed przedostaniem się do pomieszczenia opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na droga działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu osadza się worek razem z produktem. Jej prawdziwą wartością jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu podejmuje się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi istotne przy pakowaniu dobrych produktów. Wartością istnieje oraz możliwość skorzystania w toku produkcji, znacznie tanich worków typu PA/PE, co znacząco obniża koszty. Pakowarki komorowe, mogą korzystać następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbytu jest ważny wybór pakowarek komorowych, co pozwoli na jej dobry dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich sposobów, oraz wielkości. Dedykowane są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z danym wewnątrz produktem, wydobywa się na zewnątrz, i do zabiegu, na listwę zgrzewającą, umieszcza się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania stosuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwolą na pakowanie artykułów o nietypowych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Cechą istnieje również wielu mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa sprawność oraz doskonalsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Poświęcone są zwłaszcza dla małej gastronomii i gospodarstw domowych.