Wyposazenie sklepow koszalin

bizerba krajalniceBIZERBA VS 12D - automatyczna krajalnica Polkas Kraków

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i dodatki są niezbędne w zakładzie z produktami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których przechowuje się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Jest wiele rodzajów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich kładzie się mięso – wśród nich mówi się witryny, zamrażarki, wyspy czy te szafy mroźnicze. Doskonałym programem, szczególnie w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto nosić nie dopiero w magazynie, lecz zarówno w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Odkłada się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Wskazana istnieje jednocześnie lada ekspediencka, na jakiej kroi się i pakuje towar. W wyższych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do magazynowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w magazynie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna pamiętać wystarczająco duży i czytelny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, kiedy a mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do cięcia mięsa z kością. Też jest z nożami do cięcia mięsa, również nie warto na nich żałować. Z kolei dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest zaopatrzenie się w wilka do mięsa, będącego do mielenia mięsa na życzenie klienta. Jednak nie stanowi wtedy poważny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna jest również kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Wskazane istnieje ponad zainstalowanie klimatyzacji, która pożądana jest w utrzymaniu odpowiedniej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Kluczowe jest też oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na ekspozycji.